wrapper

Jutros su bajramske goste dočekale bajramski ukrašene prostorije, mirisne i uredne. Džematlije su radosna lica, uredne odjeće kako im i dolikuje, ulazili jedan za drugim i već na sabah namazu napunivši cijeli mesdžid.

Nakon obavljanja sabah namaza, imam je pozvao prisutne da ožive još jedan sunnet Poslanika a.s.w.s.. Riječ je o tome da je lijepo i od sunneta da se prije obavljanja bajram namaza pojede nešto kako bi se napravila razlika između bajrama i ramazanskih dana, tj. dana posta. Za ovu priliku džemat je već unaprijed organizovano obezbjedio slatku zakusku, baklavu, i kahvu.

Osvježeni poslasticom, prisutni su imali priliku da čuju od predsjednika džemata opšte informacije o džematu i njegovim aktivnostima. Predsjednik je između ostalog podcrtao da džemat nudi za svakog po nešto, i za mlado i za starije, i za muško i za žensko, tako da niko neće imati opravdanja što se nije priključio za sebe i svoju porodicu. Dio svog izlaganja je posvetio i odnosom prema našoj domovini gdje je naglasak bio na neprekidanju odnosa sa maticom, odgoju i podučavanju djece i obavezi izlaska na izbore.

U nastavku se kratko obratio i imam džemata, koji je u izlaganju objasnio važnost i nagrade koje prate one koji su postili i one koji su došli na bajram namaz, kao i same dane bajrame koji su dani nagrade i poklona. Uslijedilo je poslije toga klanjanje bajram namaza, te održana je i bajramska hutba od Reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Naravno, sve je to krunisalo veselo čestitanje bajrama među prisutnima, grljenje, ljubljenje, te bajramska kahva i kolač u dvorištu džamije. 

Bajram šerif mubarek olsun želi vam vaš džemat Ikre - Minhen.

 

Media

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok